9 Kasım 2011 Çarşamba

Kurban Bayramı'na Neden Hayır Diyorum?

Öncelikle kısaca bir kurban bayramı tanımını yapmakta fayda var. Istılahta, yani bir İslam dini terimi olarak Kurban, Allah’a yaklaşmak ve Allah rızasına ermek niyetiyle kesilen, kurban edilen, hayvan demektir. Kur'an'da geçen İbrahim peygamber ve oğlu İsmail ile ilgili kıssadan yola çıkarak, kurban kavramı, çok daha genel bir adanmışlığı, Allah için bireyin her şeyini feda edebilecek olmasını, Allah'a teslimiyeti ve ona karşı şükür içinde olmayı ifade etmektedir. (evet vikipediden çaldım) Yani efendim, kurban, bir insanın, Allah yolunda her şeyini feda edebileceğini, eşini, dostunu, annesini, babasını, çocuğunu, karısını, sevgilisini gözden çıkarabileceğini kabul ederek kesilir. Peki bu gibi fedakarlıkların yanına bile yaklaşamayacak insanların, kurban kesmesinin nasıl bir anlamı olabilir? Bu, nasıl islamla bağdaştırılabilir. Ali Şeriati üstadın söylediklerine bakmakta fayda var; 

"İsmail yerine bir koyun kesmek kurbandır, fakat yalnızca kurban kesmek için, bir koyun kurban etmek kasaplıktır."

Yani gerçekten, çocuğunu bile kesebilecek kadar Allah yolundaysan, koyun kesmek kurbandır, ancak, gelenektir, adettir, böyle gelmiş böyle gider diyerek koyun kesmek, sadece ve sadece kasaplıktır. Günümüzde kurban, tamamiyle bu hale gelmiş durumda. Kurban kesmeyi farz zannedenler bile var. O kadar ki insanların içine işlemiş, o kadar ki, ruhumuza kadar sirayet etmiş. Din adı altında kasaplık yapmanın manası yok. Fakire yardım etmek mi istiyorsunuz, çocuklarını okutun, işsizse iş bulun, iş bulamıyorsanız, iş bulabilmesi için toplumsal baskı oluşturulmasına katkıda bulunun, sağlık harcaması varsa, buna katkıda bulunun. İlla fakire yardım etmek istiyorsanız, bunun yolu fazlasıyla mevcut. 
Katliama dönüşmüş bir islami gelenek mevcut. İslami mevzulardan tamamen koparılmış, anlamını kaybetmiş, içi boşaltılmış, eski zaman pagan dinlerinin adetlerine dönüşmüş bir törensel, bir ritüel eylemler dizini mevcut. Artık bu katliama dur demenin zamanı geldi de geçiyor bile. Artık bu kasaplığa hayır demenin zamanı geldi de geçiyor bile. Allah yolunda parmağını bile kaybetmeye tahammülü olmayan insanlar; bırakın hayvanları kesmeyi, bırakın hayvanları katletmeyi, bırakın ksaplığı, lakin din bu değil, zira islam bu değil.


10 yorum:

  1. annneeeee ben fikir sıçtıııım......!

    YanıtlaSil
  2. keşke ben sıçmış olsaydım, ancak benden çok daha önce sıçılmış bir fikirdir kendileri. az okuduğumuzdan karşılaşmamış olabiliriz.

    YanıtlaSil
  3. Katletmek olarak bakıyorsan hiç et yememen lazım

    YanıtlaSil
  4. hiç et yememem lazım değil, ot da dahil hiçbir şey yememem lazım. mantık öyle işlemez, hayvanın hayvanı öldürmesi nasıl ki katliam değilse, insanın da karnını doyurmak için hayvan öldürmesi katliam değildir. ancak bu iş karın doyurma işinden, başka noktalara varırsa, bunun ismi katliam olabilir. bu da katletmeye girer.

    YanıtlaSil
  5. doğru belki allahın yolunda baş koyacak kadar büyük bir fedakarlık söz konusu olmayabilir ama bu demek değil ki yapılan eylemin allah için olmadığı.bir şekilde hayvanlar kurban edilirken insanlar onun karşısında fedakarlık konusundaki acziyetlerini de dile getirebiliyorlar önemli olan samimiyet

    YanıtlaSil
  6. yapılan hiçbir ibadet allah için değildir ki, bizim içindir. zira allah'ın bunlara ihtiyacı yoktur. bunu da hepimiz biliyoruz zaten.

    ayrıca benim de dile getirdiğim, en azından dile getirmek istediğim, gelinen noktada kurban kesme işinin, islami olmaktan çıktığı, samimiyetsizlik içerisinde kaybolduğu.

    YanıtlaSil
  7. bizim için derken sonuç olarak bizim kazançlı çıkacağımızın gösterilmesini kastettin heralde yani namaz kıl oruç tut iyi insan ol vb. sana cenneti sunayım gibi...ama bunları söyleyenin allah olduğunu düşünmese onun varlığını yok saysa insan böyle şeylere de girişmez zaten.İbadet, Allah'a tâzim ve saygı göstermek ve O'nun verdiği nimetlere karşı şükran borcunu yerine getirmektir-kısa ve net.
    ve niyetleri bilemeyiz.

    YanıtlaSil
  8. ibadetlerin var olmasının sebebi dünyevi mutluluğun anahtarı olmaları. yani ibadet allah'A saygı ya da şükrandan ziyade, toplumsal ve bireysel olarak, "doğru" yaşayabilmenin formülüdür. niyetleri de bilebiliriz. bunun için kurban bayramı öncesi ve sonrasına bakmamız yeterli.

    YanıtlaSil
  9. ibadetlerin var olma sebebi değildir senin söylediğin o sadece ibadet sonrası insanlara açılan 1 kapı.niyet konusunda da söyleyeceğim şey genelleme içerisine giremeyeceğin duygular davranışlar değişebiliyor her şey anlık o an ne hissettiğinle alakalı ve en gizli niyetleri bile allah bilir diyoruz demi bu durumun dışarıya yansımasını sen veya ben veya bir başkası çok farklı algılayabiliriz

    YanıtlaSil
  10. ibadetlerin var olma sebeplerini anlamak için, devletin sunduğu resmi din dışı geniş bir okuma içerisine girmek gerekir.

    tabi ki herkesin her an niyetinin ne olduğunu kimse anlayamaz, ancak bu genel anlamda niyetlerin anlaşılamayacağı anlamına da gelmez. kurban bayramının amacından sapmış olduğu bir realite, bunu kabul etmemiz ve bunu değiştirmek için harekete geçmemiz, tartışılmaması gereken bir konu. tartışılması gereken, bu konuda ne yapılabilir?

    YanıtlaSil